Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Przypomnij hasło Rejestracja
    17-08-2018 |
radomski portal informacyjny  
 
Fitness
Zdrowie
Uroda
Rekreacja
Moda
Domowy zakątek
Przepis dnia
  STRONA GŁÓWNA » Poradnikowo » Domowy zakątek
strony internetowe Radom

Domowe przetwory

2014-07-18 13:33:21

Lato to czas sezonowych owoców i warzyw – świeżych, pysznych i pełnych witamin. Teraz mamy do dyspozycji maliny, jagody, wiśnie, cukinię, ogórki gruntowe czy bakłażany. Aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto już dzisiaj pomyśleć o przygotowaniu domowych przetworów.



Dawniej przyrządzenie własnych dżemów, marmolad, konfitur czy marynat wiązało się z bardzo dużym nakładem pracy. Dzisiaj, dzięki nowoczesnym sprzętom ułatwiającym gotowanie, nawet osoby nieszczególnie utalentowane kulinarnie mogą bez większego wysiłku przygotować swoje własne przetwory.

Dlaczego warto?

Dostępne w sklepach produkty bardzo często zawierają konserwanty i ulepszacze, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Przykładowo – w marmoladach znaleźć możemy wywołującą alergie żółcień pomarańczową (E110). Kupowane w sklepie konserwowane warzywa zawierają szkodliwy dla przewodu pokarmowego błękit brylantowy (E133). Dodawane do dżemów środki słodzące, takie jak aspartan (E951) czy sacharyna (E954) również negatywnie oddziaływują na jelita czy żołądek. Tymczasem kiedy przygotowujemy przetwory sami, dokładnie wiemy, co do nich dodajemy. Dodatkowo robimy je ze świeżych składników, tymczasem w sklepach najczęściej mamy do czynienia z produktami przyrządzanymi z tzw. pulpy. – Latem pysznych owoców i warzyw mamy w bród, jednak zimą nasz organizm może za nimi zatęsknić. Warto zawczasu przygotować zapas przetworów, które w trakcie mrozów przypomną nam smak wakacyjnych dni. Osoby, których kuchnia wyposażona jest w wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, nie powinny uciekać się do wymówki, że zrobienie własnych dżemów jest bardzo pracochłonne. Nowoczesny sprzęt pozwoli przygotować je w bardzo krótkim czasie i bez zbędnego wysiłku. Poza dżemami, marmoladami czy marynatami, warto także pomyśleć o zrobieniu nieco bardziej „egzotycznych” przetworów, takich jak domowe nalewki czy chutneye – mówi Marlena Włodarczyk, dyrektor Regionu Centralnego Vorwerk Polska Thermomix.

Jak to zrobić?

W najlepszej sytuacji są szczęśliwi właściciele własnych sadów i ogródków warzywnych. Zaraz po pierwszych zbiorach, kiedy już zdążymy nacieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców, możemy przystąpić do zamykania ich smaków w słoikach. Osoby, które muszą zdać się na produkty kupne, powinny wybierać te najświeższe, najlepiej z upraw ekologicznych czy od sprawdzonych sprzedawców. Przed przystąpieniem do przygotowywania przetworów powinniśmy dokonać selekcji owoców czy warzyw, odrzucić te zgniecione czy wyglądające nieświeżo, bowiem odrobina pleśni może zepsuć nawet całą partię dżemu czy przecieru. Przed przetworzeniem owoce i warzywa należy starannie umyć. – Do przygotowywania domowych przetworów używajmy naczyń szklanych, emaliowanych, kamionkowych lub plastikowych. Kontakt z metalem sprawia, że z warzyw i owoców usuwane są cenne witaminy. Wyjątek stanowi stal nierdzewna, dlatego bez obaw możemy rozdrabniać produkty w naczyniu miksującym urządzenia wielofunkcyjnego. Jeśli urządzenie posiada funkcję podgrzewania, możemy jednocześnie gotować dżem czy przecier, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mieli mniej naczyń do zmywania – tłumaczy Marlena Włodarczyk.
Pamiętajmy, żeby zdezynfekować słoiki, do których mamy zamiar przełożyć przetwory. W tym celu należy je dokładnie umyć, wytrzeć do sucha, a następnie wsadzić na 5 minut do piekarnika w temperaturze 100?C.

Przepis na dżem malinowy na Thermomix

Składniki:
1 kg malin
50 g pektyny jabłkowej
1 łyżeczka soku z cytryny
0,5 kg cukru

Wykonanie:
Do naczynia miksującego wsypujemy maliny. Rozdrabniamy 5 s./obr. 5, następnie gotujemy 14 min./100?C/obr. 2.
Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową, miksujemy 5 s./obr. 3, następnie gotujemy 2 min./100?C/obr. 2.
Dodajemy cukier, miksujemy 10 s./obr.3, następnie gotujemy 5 min./100?C/obr. 2.
Sprawdzamy gęstość dżemu, następnie przelewamy do trzech wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcamy.
Słoiki obracamy dnem do góry i zostawiamy na 10 minut.

 

inne artykuły z działu:
jwk
jeszcze więcej kultury
RADOM I OKOLICE W MIGAWCE
Pogoda
PSY DO ADOPCJI
Elita czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73. 
Pies Mikado czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  
Kto pokocha Robina?
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  
Cwaniak - kundelek czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  


Copyright © 2012 serwis : Rekord24.pl Projekt i wykonanie: Interactive Fit.pl