Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Przypomnij hasło Rejestracja
    24-05-2018 |
radomski portal informacyjny  
 
Fitness
Zdrowie
Uroda
Rekreacja
Moda
Domowy zakątek
Przepis dnia
  STRONA GŁÓWNA » Poradnikowo » Przepis dnia
strony internetowe Radom

Nietypowe pomysły na wiosenne desery

2014-03-26 12:47:48

Połączenie serka Almette z deserami i słodko - owocowymi śniadaniami to nowość na polskich stołach. Nic tak jednak nie inspiruje, jak nowe połączenia smaków 



ROFITEROLLES / SEMIFREDDO Z ALMETTE FRUIT Z WIŚNIĄ I ŻURAWINĄ

PORCJA NA 2 OSOBY
1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru

CIASTO PTYSIOWE:
150 g mąki pszennej typ 550
250 ml wody niegazowanej
100 g masła
4 jajka
szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA:
150 g gorzkiej czekolady
150 ml mleka 3,2%

PRZYGOTOWANIE:
Śmietanę wraz z cukrem ubij na sztywno, dodaj Almette fruit z wiśnią i żurawiną. Masę włóż do zamrażalnika na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Przygotuj ciasto ptysiowe – do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż będzie jednolita, a woda odparuje. Ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając.

Ciastko włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.

Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę semifreddo. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.

KRUSZONE CIASTECZKA MAŚLANE Z MUSEM Z ALMETTE FRUIT Z JAGODĄ I MALINĄ , POLEWĄ KARMELOWĄ I ŚWIEŻYMI OWOCAMI

PORCJA NA 2 OSOBY

1 serek Almette fruit z jagodą i maliną
6 ciasteczek maślanych shortbread
1/2 opakowania jogurtu greckiego
1 banan
1 łyżka świeżych jagód lub borówek

POLEWA KARMELOWA:
100 g cukru
100 g wody
250 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE:
Ciasteczka maślane pokrusz na mniejsze kawałki. Jogurt grecki wymieszaj z serkiem Almette fruit. Konsystencja powinna przypominać mus.

Banana pokrój w plasterki, jagody umyj i przełóż do miseczki. W szklance do whisky ułóż po kolei: kruszonkę z ciasteczek, jogurt z serkiem Almette fruit, banany i jagody. Na koniec polej całość karmelem.

Aby przygotować karmel, na patelni podgrzej wodę, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Gotuj syrop na małym ogniu, aż zacznie ciemnieć. Potrząsaj delikatnie patelnią i dolej podgrzaną śmietankę. Po zmieszaniu całości sos będzie gotowy. Dodatkowo możesz zrobić ozdobę z karmelu.

WYKONANIE:

Rozłóż kawałek papieru do pieczenia. Za pomocą widelca energicznymi ruchami rozlej karmel tak, aby powstał oryginalny kształt. Pozostaw do wystygnięcia ok. 3 minut. Formę odklej od papieru i dodaj, jako dekorację.

 

 

 

 

MINISZKLANECZKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM ORAZ MUSEM Z ALMETTE FRUIT Z WIŚNIĄ I ŻURAWINĄ

PORCJA NA 2 OSOBY

MUS CZEKOLADOWY:
200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
6 jajek
60 g cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy

MUS WIŚNIOWY:
1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
1/2 jogurtu

PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wymieszaj. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Połącz masę czekoladową z żółtkami i stopniowo dodawaj pianę z białek. Całość delikatnie zamieszaj.

Serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną połącz z jogurtem.

Przygotuj kieliszek do wódki 60ml lub 100ml albo szklankę do whisky. W przygotowanym kieliszku/szklance ułóż najpierw warstwę musu czekoladowego, następnie warstwę serka oraz ponownie warstwę musu czekoladowego i na koniec warstwę serka Almette fruit. Na samym końcu dodaj wisienkę.

Deser schładzaj w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Przepisy przygotował David Gaboriaud

 

inne artykuły z działu:
jwk
jeszcze więcej kultury
RADOM I OKOLICE W MIGAWCE
Pogoda
PSY DO ADOPCJI
Elita czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73. 
Pies Mikado czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  
Kto pokocha Robina?
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  
Cwaniak - kundelek czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  


Copyright © 2012 serwis : Rekord24.pl Projekt i wykonanie: Interactive Fit.pl