Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Przypomnij hasło Rejestracja
    24-05-2018 |
radomski portal informacyjny  
 
Fitness
Zdrowie
Uroda
Rekreacja
Moda
Domowy zakątek
Przepis dnia
  STRONA GŁÓWNA » Poradnikowo » Przepis dnia
strony internetowe Radom

Wielkanocny mazurek

2014-04-15 12:43:38

Mazurek - ciasto, które nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Każdy piecze je na swój sposób – na cieście kruchym, biszkoptowym lub marcepanowym, przekładając dżemem czy marmoladą. Pochodzenie tego ciasta nie zostało jednak jeszcze dostatecznie wyjaśnione, a w źródłach na próżno szukać jednej definicji 



Oryginalny mazurek kawoszy i czekoladoholików

Spód:

  • 200 g mąki zwykłej + 50g mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 150g prawdziwego masła
  • 50g cukru pudru

Nadzienie:

  • 300g gorzkiej czekolady 60% lub mlecznej (jeśli zawartość kakao będzie powyżej 70% dodajemy dwie łyżki cukru, aby deser nie był gorzki)
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • do masy świetnie pasują orzechy laskowe, suszona żurawina czy migdały.
  • 2-3 łyżki cukru ( w zależności od tego czy lubimy bardziej słodko czy bardziej wykwintnie)

Krem:

  • 100g mascarpone
  • 350ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao i mielona kawa do posypania
  • bakalie do dekoracji

Wykonanie:

Wyrabiamy ciasto kruche, układamy na tortownicy, robimy małe dziurki widelcem i wstawiamy do lodówki na min.30min. Wyjmujemy z lodówki, włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200°C (tarta w tym czasie dochodzi do temp. Pokojowej).Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 min. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier, espresso, likier i kremówkę. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy masa będzie jednolita, zdejmujemy z ognia. Teraz możemy dodać ulubione bakalie (najlepiej orzechy laskowe). Gotową masę wylewamy na tartę. Wkładamy do lodówki na min. 2h, aż czekolada będzie całkowicie twarda. Robimy krem: Kremówkę ubijamy wraz z serkiem mascarpone i cukrem. Kiedy masa będzie sztywna, nakładamy na nasz mazurek. Posypujemy czekoladą, kawą i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

 

inne artykuły z działu:
jwk
jeszcze więcej kultury
RADOM I OKOLICE W MIGAWCE
Pogoda
PSY DO ADOPCJI
Elita czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73. 
Pies Mikado czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  
Kto pokocha Robina?
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  
Cwaniak - kundelek czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  


Copyright © 2012 serwis : Rekord24.pl Projekt i wykonanie: Interactive Fit.pl