Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Przypomnij hasło Rejestracja
    15-12-2018 |
radomski portal informacyjny  
 
Fitness
Zdrowie
Uroda
Rekreacja
Moda
Domowy zakątek
Przepis dnia
  STRONA GŁÓWNA » Poradnikowo » Zdrowie
strony internetowe Radom

Czosenek niezastapiąny w walce z infekcją

2012-10-19 13:39:08

Gdy na dworze pochmurno i pada, łatwo o przeziębienia. Podążając za zasadą lepiej zapobiegać niż leczyć, warto skorzystać z darów natury, by uchronić się od przeziębienia. Jesienią warto sięgnąć po czosnek



czosnek - naturalny antybiotykNasze prababcie, aby ustrzec się przed chorobą, sięgały po czosnek. Nam najczęściej kojarzy się z przykrym zapachem i staramy się go omijać, a to bardzo poważny błąd.

Dawniej wiele osób zapytanych o właściwości czosnku bez zawahania odpowiadało – odpędzanie złych duchów. Nie bez  przyczyny wisiał w każdym domu, w celu ochronnym. Jednak czosnek znalazł również zastosowanie w medycynie. Szczególnym wielbicielem tego warzywa był Hipokrates, który zalecał spożywanie czosnku przy każdej okazji. Wieki później współczesna medycyna dokonała przełomowego odkrycia. Okazało się bowiem, że częste spożycie czosnku ma wpływ na niską zachorowalność na nowotwory układu pokarmowego! Szczególnie ważne by był spożywany w postaci nieprzetworzonej. To wtedy jest najskuteczniejszy w walce przeciw atakom raka.

Czosnek znajdował zastosowanie w medycynie ludowej jako lek oczyszczający krew, mający silne działanie bakteriobójcze, obniżający ciśnienie krwi, korzystnie działający na serce, zapobiegający nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego.

Czosnek zawiera ponad 200 substancji korzystnie wpływających na nasz organizm. Wśród nich możemy wyróżnić: związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik i cukry, a także witaminy: A, C oraz z grupy B, sole mineralne, takie jak: związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu. Dzięki zawartym w nim związkom jest naturalnym antybiotykiem, gdyż niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Ma także właściwości obniżające poziom cholesteroru we krwi.

Jedzenie surowego czosnku skutecznie obniża poziom cukru i trójglicerydów we krwi, zapewniając ochronę tetnicom i sercu. Usprawnia również krążenie krwi w naczyniach mózgowych, naczyniach oczu i kończyn dolnych. Prowadzi to do poprawienia sprawności fizycznej i psychicznej. Zawarte w czosnku związki siarki mobilizują białe krwinki, które chronią organizm przed atakami ze strony zakaźnych wirusów. Niszczy on także bakterie występujące w przewodzie pokarmowym. Posiada aktywność przeciwgrzybiczną i przeciwdziała arteliosklerozie, starzeniu się i nowotworom. Stosowany zewnętrznie może pomóc w gojeniu się ran, ropni, czyraków. Codzienne zażywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowań o połowę. Kolejnym plusem zażywania czosnku jest niewielki koszt miesięcznej kuracji, który wynosi ok. 10 złotych.

W czosnku zawarte są liczne substancje czynne - fitosterole, flawonoidy, pektyny, śluzy, mieszanina lotnych związków bakteriobójczych, związków siarkowych. Wśród nich znajduje się również bezwonna allilina, która po uszkodzeniu tkanek (zmiażdzeniu) rozpada się na bakteriobójczy związek o silnym zapachu. Czosnek cieszy się sławą środka przeciwdziałającego nadciśnieniu tętniczemu (zarówno skurczowemu, jak i rozkurczowemu). Dobrze działa na serce, hamuje wytwarzanie cholesterolu, wpływa na jego zawartość we krwi, redukuje szkodliwą frakcję LDL.

Ząbki czosnku są szczególnie skuteczne na:
• infekcje układu oddechowego,
• ból gardła,
• przeziębienie,
• grypa,
• infekcje ucha,
• zmniejsza wydzielanie flegmy,
• problemy związane z układem pokarmowym,
• pleśniawka jamy ustnej,
• pleśniawka pochwowa.

Aby zapobiegać chorobom infekcyjnym i podnieść odporność organizmu należy spożywać czosnek przez 2 miesiące, raz dziennie, jeden duży ząbek. Najbardziej aktywny jest świeży czosnek, zawierający bardzo dużo właściwości bakteriobójczych. Można go zetrzeć na kanapkę lub zjeść z twarożkiem czy jogurtem naturalnym. Po starciu, pokrojeniu lub wyciśnięciu czosnku przez praską należy go odstawić na około 10 minut, aby wyzwoliły się wszystkie zdrowotne jego właściwości. Nie powinniśmy się obawiać przykrego zapachu, który mógłby odstraszyć od nas innych ludzi. Pomocne w eliminacji nieprzyjemnego zapachu będą zielona pietruszka, liść mięty, tymianku lub selera. Bardziej drastyczną formą walki z przykrym czosnkowym zapachem jest wypicie 2-3 kieliszków czerwonego wina. Jeśli jednak ktoś nie jest w stanie przełknąć świeżego czosnku nie musi się martwić, w aptekach są dostępne tabletki, zawierające olejowy wyciąg z tej rośliny.

Należy jednak pamiętać, że czosnek jest ciężkostrawny i drażni błony śluzowe przewodu pokarmowego. Przeciwwskazany jest dla osób chorych na nerki, nie powinny go również spożywać kobiety karmiące.

www.zdrowie.fit.pl
 

inne artykuły z działu:
jwk
jeszcze więcej kultury
RADOM I OKOLICE W MIGAWCE
Pogoda
PSY DO ADOPCJI
Elita czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73. 
Pies Mikado czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  
Kto pokocha Robina?
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  
Cwaniak - kundelek czeka na dom
RTOnZ Schronisko Dla Bezdomnych Zwierząt w Radomiu, ul. Witosa 96, tel. 48 384 77 73.  


Copyright © 2012 serwis : Rekord24.pl Projekt i wykonanie: Interactive Fit.pl